Het aantal beloningen dat justitie beschikbaar stelt om misdrijven op te lossen, is de afgelopen jaren gedaald, zo blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie. Waar het in 2018 nog ging om meer dan zeventig uitgeloofde beloningen, is er vorig jaar in slechts negentien zaken en dit jaar in tot nu toe achttien zaken een bedrag beschikbaar gesteld voor de gouden tip. Het daadwerkelijk uitbetalen van zo'n beloning komt zeer zelden voor.
Het is niet bekend waarom het aantal beschikbaar gestelde beloningen daalt. Een woordvoerder van het OM legt uit dat een parket zelf de afweging moet maken of een beloning in een zaak moet worden aangevraagd.
In 2014 en 2015 werd enkele tientallen keren per jaar een beloning in het vooruitzicht gesteld voor de gouden tip. Vanaf 2016 steeg het aantal uitgeloofde beloningen voor een aantal jaren flink. De coldcasekalender, die de politie van 2017 tot 2021 verspreidde in onder meer gevangenissen, was hierop van invloed. Op deze kalenders stonden 52 coldcases, voor elke week één. Er werd opnieuw naar oude zaken gekeken, beloningen werden aangepast (bijvoorbeeld van guldens naar euro's) en er werden beloningen uitgeloofd in zaken waarin dat nog niet was gebeurd.
Het uitbetalen van het bedrag voor een gouden tip is zeldzaam. Sinds 2018 is dat drie keer gebeurd, waarvan de meest recente dit jaar was. In mei kreeg iemand een bedrag van 2500 euro na een gouden tip in het onderzoek naar de rellen op de Coolsingel in Rotterdam.
De hoogste beloning die ooit is uitgeloofd was in 2018 voor de toen nog voortvluchtige Marengo-verdachten Ridouan Taghi en Saïd R., namelijk 100.000 euro per persoon. Dit tipgeld hoefde volgens de verstrekte cijfers niet te worden uitbetaald aan iemand.