Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen

27 okt 2021, 9:26 Landelijk
justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen
ANP

Justitie onderzoekt 33 gevallen waarbij mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Vijftien daarvan zouden het zogenaamde Middel X hebben gebruikt. Dat zei de officier van justitie woensdag bij de behandeling van de zaak tegen Alex S., die het middel verkocht.

Volgens de officier van justitie hebben de 33 mensen allemaal het zelfdodingspoeder gekocht bij de 28-jarige S. uit Eindhoven. Bij in elk geval vijftien van hen kan het overlijden ook direct in verband worden gebracht met de inname van Middel X.

Alex S. heeft beloofd het middel niet meer te verkopen als hij vrij komt. Mede daarom vroeg zijn advocaat vrijlating. De rechtbank stond dat toe, onder voorwaarden. Alex S. moet zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen bij de GGZ. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met medeverdachten. Hij mag mensen ook geen informatie over een zelfdoding geven.

S. is lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Voorzitter Jos van Wijk daarvan is in het onderzoek ook opgepakt, maar weer vrijgelaten vanwege een geringere rol. "Die heeft hij nadien in de media wel bekend’’, zei de officier van justitie vrijdag. Volgens het Openbaar Ministerie is CLW een "criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft".

S. heeft het middel nog altijd zelf in bezit, zei hij zelf. "Ik wil een maagverkleining, omdat ik op het keerpunt sta om bedlegerig te worden. Ik heb het middel altijd gewild voor het geval ik bedlegerig zou raken en niet meer voor mezelf zou kunnen zorgen."

S. werd in juli opgepakt. Hij verkocht het zelfdodingsmiddel aan honderden mensen, denkt justitie. Het onderzoek begon in mei 2021, toen een vrouw uit Best aan het middel overleed. Daar werden het middel en gegevensdragers gevonden die leidden naar Alex S. Hij verkocht het al sinds november 2018.

Met het geld dat de man verdiende door het verstrekken van de medicijnen zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien. Het OM verdenkt hem daarom ook van witwassen.