Het opnemen van contant geld bij Geldmaat-automaten mag particulieren ook in de toekomst niks extra's gaan kosten, vindt minister Sigrid Kaag (Financiën). Zij is er niet gerust op dat dit nog langer via vrijwillige afspraken met banken te regelen is, en bereidt daarom wetgeving voor.
ABN AMRO, ING en Rabobank, de eigenaren van Geldmaat, krijgen daarnaast de wettelijke verplichting om het huidige netwerk van geldautomaten in stand te houden. Tot die wetgeving er is, doet Kaag samen met De Nederlandsche Bank (DNB) een "klemmend beroep" op deze banken om de dienstverlening in stand te houden.
"De toegang tot contant geld is cruciaal", zegt Kaag. "Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Daarnaast is contant geld bij storingen in het elektronisch betalingsverkeer een belangrijke terugvaloptie."
De minister wijst erop dat juist mensen die het financieel niet breed hebben, relatief vaak afhankelijk zijn van contant geld. Deze groep zou onevenredig geraakt worden als banken kosten in rekening gaan brengen voor het opnemen van contant geld.
De Consumentenbond is blij dat Kaag ingrijpt. "Dat is een heel belangrijk signaal van de minister", zegt directeur Sandra Molenaar. "Er zijn echt nog veel mensen die afhankelijk zijn van contant geld om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zij worden met de aangekondigde maatregelen geholpen."
Banken mogen zakelijke klanten wel laten betalen voor het opnemen van contant geld. Maar in de wet wordt wel vastgelegd hoe hoog die kosten maximaal mogen zijn.