Kabinet bekijkt avondklok over twee weken afzonderlijk

08 feb 2021, 18:22 Landelijk
kabinet bekijkt avondklok over twee weken afzonderlijk
ANP

In principe geldt de verlenging van de avondklok tot en met de nacht van 2 op 3 maart om 4.30 uur, maar het kabinet kijkt over twee weken goed of de maatregel mogelijk toch eerder van tafel kan. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus na overleg met ministers over de coronamaatregelen. De spertijd maakt deel uit van een pakket maatregelen, maar zal los worden bekeken.

Dat het kabinet langer vasthoudt aan de avondklok, lekte eerder al uit. De maatregel "drukt zwaar" maar volgens de experts van het RIVM en het OMT is het nog nodig hieraan vast te houden, zegt Grapperhaus. "Als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen", aldus de bewindsman. "Omdat het zo'n uitzonderlijke, aparte bevoegdheid is, en in een andere wet is geregeld, gaan we het afzonderlijk beoordelen."

Hoewel het effect van de avondklok op de besmettingen nog onbekend is, ziet het RIVM wel minder bewegingen en bezoeken, zegt Grapperhaus. De maatregel is wat het kabinet betreft daarom belangrijk genoeg om nog in stand te houden. "De tekenen zijn gunstig, over de werking." Het OMT kan het effect van de avondklok op de epidemie nog niet meten omdat de maatregel nog geen volle twee weken heeft gefunctioneerd.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de avondklok echter wel een effect op het reproductiegetal (de beroemde R), dat is het aantal mensen dat een persoon besmet. Het reproductiegetal is mogelijk met 10 procent gedaald door de avondklok, zei hij. De komende week moet duidelijk worden of het huidige pakket de Britse variant - die veel besmettelijker is- kan beteugelen.

Volgens Grapperhaus wordt de avondklok goed nageleefd. De politie controleert wel streng, er zijn al duizenden boetes uitgedeeld. Uit peilingen blijkt ook dat driekwart van de mensen de maatregel accepteert, aldus Grapperhaus.