Mensen met een essentieel beroep zijn niet langer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met een besmet persoon. Wel moeten zij eerst goedkeuring krijgen van hun werkgever om niet in quarantaine te hoeven, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. De werkgever bepaalt samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging welke functies essentieel zijn en bijvoorbeeld niet vanuit huis kunnen.
Als besloten wordt dat een werknemer niet in quarantaine hoeft, moet diegene zich wel dagelijks zelftesten, vijf dagen na het contact met een besmet persoon een test bij de GGD doen, een mondkapje dragen en afstand houden. Wie toch klachten krijgt, moet onmiddellijk naar huis en alsnog in quarantaine, schrijft Kuipers. De werknemer en -gever zijn er samen verantwoordelijk voor dat
corona zich niet verder verspreidt op de werkvloer, schrijft de minister.
Met de maatregel wil het kabinet voorkomen dat de samenleving ontwricht raakt en sectoren stilvallen. Daarom is eerder al besloten dat een quarantaine niet meer hoeft na een booster of recente coronabesmetting, mits de persoon geen klachten heeft. Wie zelf besmet is, moet wel in isolatie.
Het Outbreak Management Team (OMT) had ook deze uitzondering voor niet-geboosterde werknemers geadviseerd. Daarbij plaatste het de nadrukkelijke kanttekening dat de uitzondering alleen geldt voor werk en dus geen vrijbrief is om bijvoorbeeld naar sport of de winkel te gaan. Het kabinet had toegezegd dit advies te volgen, maar pas later met de uitwerking te komen.
Het is niet duidelijk of de aanpassing alleen geldt voor werknemers in essentiële sectoren, zoals de zorg, of dat het ook voor andere werkvelden gaat gelden. Het OMT had geadviseerd het in ieder geval toe te passen voor essentiële beroepen, maar mogelijk ook in andere sectoren toe te passen. Kuipers geeft in zijn brief geen uitsluitsel dat het alleen geldt voor essentiële sectoren.