Nederland gaat de doorvoer van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig naar Israël niet stoppen. Dat schrijven demissionair ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Kamer. Er is geen bewijs dat de Israëlische F-35's bij schendingen van het oorlogsrecht zijn betrokken.
NRC bracht eerder deze maand het nieuws dat sinds de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas ruim anderhalf maand geleden vanuit een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht onderdelen voor de F-35 naar Israël zijn gegaan. Juristen van Buitenlandse Zaken plaatsten daar kanttekeningen bij.
De doorvoer van de Amerikaanse onderdelen blijft nodig omdat Israël ook wordt bedreigd door onder meer Iran. "Door doorlevering van F-35-onderdelen aan Israël te stoppen zouden er beperkingen opgelegd worden aan de mogelijkheid van Israël de toestellen in het kader van deze regionale dreigingen in te zetten", aldus de bewindslieden.
Israël bombardeert de Gazastrook intensief. Daarbij zijn al meer dan 14.000 mensen gedood. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt het oorlogsrecht in Gaza geschonden. Het kabinet heeft geen bewijs dat de Israëlische F-35's hier bij betrokken zijn. "Op basis van huidige informatie over de Israëlische F-35-inzet kan niet worden vastgesteld dat de F-35's bij ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht zijn betrokken."
De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met de bewindslieden over de oorlog in Gaza. Daar zal de doorvoer van de reserveonderdelen ook aan de orde komen. Een deel van de partijen wil dat de doorvoer wordt gestopt.
Stoppen van leveranties zou ongewenste gevolgen kunnen hebben, aldus de ministers. Het kan er onder meer toe leiden dat de positie van het logistiek centrum in Woensdrecht ter discussie komt te staan. Ook is "op het moment niet duidelijk" of Nederland in het kader van afspraken over het F-35-programma "de mogelijkheid heeft om in te grijpen in de doorlevering naar Israël". Dat wordt nog onderzocht.