Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er al voor uit.
Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) . "En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen." Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt. Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's uitgetrokken.
De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 385 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Nog eens 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.
Ook burgemeesters drongen aan op een verbod. "Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee", zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, vorige week.
Het gebruik van vuurwerk werd begin dit jaar al verder ingeperkt. Onder meer knalvuurwerk, vuurpijlen en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie zijn al vanaf 1 december verboden. Dat gedeeltelijke vuurwerkverbod is permanent.