Reclames voor risicovolle kansspelen, zoals goksites en online casino's, worden verder aan banden gelegd. Het kabinet neemt stappen om de reclames in te dammen, maar de sector komt ook zelf met maatregelen. Daarnaast werkt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan een wettelijk verbod op zogenoemde ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen, iets waar de Tweede Kamer op aandringt.
Een wettelijk verbod regelen kost tijd, zegt Weerwind. In de zomer wil hij het voorstel af hebben, zodat het in consultatie kan. In die fase kunnen burgers en belanghebbenden er hun zegje over doen. Vervolgens moeten de Tweede en Eerste Kamer zich er nog over buigen. Bij het verbod gaat het om ongerichte reclames, waar mensen niet actief naar hebben gezocht door bijvoorbeeld via een zoekmachine op goksites te zoeken.
Om de tijd tot een wettelijk verbod te overbruggen, neemt Weerwind ook andere stappen. Zo is hij van plan vanaf juni "het inzetten van rolmodellen bij risicovolle kansspelen geheel te verbieden", schrijft hij aan de Kamer. Veel Kamerleden spraken in een recent debat over de kwestie hun ergernis uit over de gokreclames met ex-voetballers als Wesley Snijder en Andy van der Meijden.
De brancheorganisaties hebben met Weerwind nu afgesproken ook zelf stappen te nemen. Zo stoppen ze met reclames op radio, in de buitenruimte en in gedrukte media. Op tv worden er geen gokreclames voor risicovolle kansspelen meer uitgezonden vóór 22.00 uur, die grens ligt nu op 21.00 uur.
"Er ligt een duidelijke oproep van de Tweede Kamer om in beweging te zijn", zegt Weerwind donderdag in een interview met het Financieele Dagblad. "Ik ben ook in gesprek geweest met verslavingsinstellingen. Zij hebben mij verteld dat de grote hoeveelheid gokreclames leidt tot onrust onder ex-verslaafden en tot problematisch gokken bij mensen die zich identificeren met de rolmodellen die in de reclames optreden. Dat was aanleiding voor mij om niet af te wachten."
De vraag is of de Tweede Kamer genoegen neemt met de stappen. Het parlement drong onlangs aan op een wettelijk verbod per 1 april, hoewel Weerwind toen al zei dat dit niet haalbaar was.