'Kabinet mag niet minder doen aan klimaatverandering'

02 apr 2020, 9:27 Landelijk
kabinet mag niet minder doen aan klimaatverandering
ANP
Ondanks de coronacrisis willen Nederlanders niet dat het kabinet minder gaat doen om de klimaatverandering aan te pakken. Dat meldt I&O Research op basis van een onderzoek dat afgelopen weekend werd gedaan onder 2342 mensen. Nederlanders maken zich zelfs iets meer zorgen om de uitstoot van broeikasgassen dan voordat het coronavirus Nederland bereikte, aldus het onderzoeksbureau.
Vorige week vrijdag maakte het kabinet bekend voorlopig niet met nieuwe maatregelen te komen om de CO2-uitstoot te verminderen wegens de coronacrisis. Maar ondanks het virus en de verregaande maatregelen zijn zorgen over het klimaat toegenomen, van 65 procent in februari naar 71 procent in maart. Van de ondervraagden wil 77 procent dat het kabinet ongeveer even veel, meer of veel meer doet tegen klimaatverandering. Dat is ongeveer evenveel als een maand eerder.
Uit een ander onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in februari onder 2196 Nederlanders, blijkt dat Nederlanders zich gemiddeld genomen niet duurzamer zijn gaan gedragen ten opzichte van een jaar geleden. Het onderzoeksbureau spreekt van een paradox. "Mensen hebben goede intenties, maar het maakt nog geen verschil."
Net als vorig jaar verwachten Nederlanders het meeste effect van regelgeving van de overheid richting het bedrijfsleven (58 procent) of technologische ontwikkelingen en innovaties (62 procent).
Milieudefensie noemt het "bemoedigend dat zoveel mensen het klimaat onder deze moeilijke omstandigheden niet zijn vergeten". Het kabinet maakte onlangs duidelijk nu niet aan nieuwe maatregelen te werken die de CO2-uitstoot verminderen. "Een slecht idee", vindt directeur van Milieudefensie Donald Pols. Hij pleit ervoor om bij het economische herstel na de coronacrisis duurzaamheid voorop te zetten. "Economische steun moet bestaan uit investeringen die goed zijn voor mens èn milieu. Laten we het economische herstelpakket duurzaam inrichten en zo beide crises tegelijk aanpakken."
Door de coronacrisis is de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen op korte termijn lager. Er is weinig verkeer op de weg en ook de industrie draait op een lager pitje dan normaal. Het RIVM becijferde onlangs nog dat als deze situatie zo'n tien weken zou aanhouden, een afname van 3 tot 6 megaton CO2 te verwachten is. Dat is tussen de 1,5 en 3 procent van de totale Nederlandse uitstoot.