Het kabinet moet Nederlandse textiel- en kledingbedrijven aansporen om weg te gaan uit de Chinese regio Xinjiang waar de Oeigoeren worden onderdrukt. Dat willen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP en SGP. De Nederlandse ambassade in Peking zou de ondernemingen desnoods moeten helpen naar een ander land te verhuizen.
China ligt al lang in de Kamer onder vuur vanwege de mensenrechtenschendingen van de Oeigoerse moslimminderheid. Meer dan een miljoen Oeigoeren zitten volgens mensenrechtenorganisaties vast in zogenoemde opvoedkampen. Ook worden massaal Oeigoeren gedwongen arbeid te verrichten in fabrieken door het hele land. Eerder pleitte de Kamer al voor sancties tegen China om deze kwestie.
Textiel- en kledingbedrijven in China kunnen gewoon niet garanderen dat ze niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen in Xinjiang, aldus Tom van Nieuwenhuijzen van GroenLinks tijdens de behandeling van de begroting van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De dialoog met China over verbetering van mensenrechten levert volgens de GroenLinkser niks op. Daarom moet het anders. "Laten we China raken waar het pijn doet", zegt hij.
Volgens de bewindsvrouw kunnen Nederlandse diplomaten bedrijven wijzen op misstanden en adviseren, maar aansporen om te vertrekken is niet mogelijk. "Dat gaat verder dan wettelijk is toegestaan", aldus Kaag. De keuze is altijd aan bedrijven zelf om te blijven of te vertrekken, zei ze.