Kabinet onderzoekt trainingsmissie Mali

05 sep 2019, 19:29 Landelijk
kabinet onderzoekt trainingsmissie mali
Nederland gaat mogelijk militairen in Mali trainen. Er ligt een verzoek van de Fransen om deel te nemen aan de missie. Het zou gaan om enkele tientallen militairen. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid en wenselijkheid het verzoek in te willigen, schrijven ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer.
Het gaat om deelname aan de Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF). De Fransen hebben dertien Europese landen gevraagd eraan mee te doen. De multinationale trainingsmissie moet in totaal 450 militairen gaan tellen. Het gaat om special forces zoals commando's en mariniers.
Deze militairen moeten actief worden in de regio Liptako Gourma. Dat is het grensgebied van Burkina-Faso, Niger en Mali. Ze moeten daar de Malinese strijdkrachten ondersteunen door middel van training, advisering en begeleiding, aldus beide ministers. In Liptako Gourma zijn rebellen en criminelen actief. De Malinezen moeten er ook illegale migratie bestrijden.
Nederland beëindigde net drie maanden geleden een vijf jaar durende bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali. Nederlandse militairen voerden daar langeafstandsverkenningen uit, voornamelijk in het noorden van het immense land.
Het kabinet besloot te stoppen met de missie om de gereedheid van de krijgsmacht op orde te krijgen. De inzet eiste veel van mensen en materieel. Bovendien werd door het stoppen extra inzet in andere gebieden mogelijk zoals in Afghanistan.
De regering heeft steeds gezegd actief te willen blijven in de Sahel-regio. Aan enkele andere missies in de Sahel neemt een handvol Nederlanders deel. De situatie in Mali blijft erg onveilig. Minusma is de gevaarlijkste missie van de VN. Er zijn al meer dan tweehonderd blauwhelmen gesneuveld.