Voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken stelt het kabinet 600 miljoen euro beschikbaar. Daarmee "investeren we in de herstructurering van het slechtste deel van de (particuliere) woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden", schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer.
In het regeerakkoord was al afgesproken dat dit zogeheten Volkshuisvestingsfonds zou worden voortgezet. De Jonge heeft dinsdag de hoofdlijnen ervan bekendgemaakt.
In een aantal gebieden in steden staat "de leefbaarheid en veiligheid onder druk en stapelen problemen als werkloosheid, armoede, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en een slechte gezondheid zich op. Er is sprake van verloedering van de eenzijdige woningvoorraad en de openbare ruimte en een concentratie van kwetsbare huishoudens", meldt de minister.
Door de beperkte investeringskracht van onder meer huiseigenaren, gemeenten en woningcorporaties is het volgens De Jonge lastig om het tij te keren. "Vooral particulieren met een koopwoning in deze gebieden hebben beperkte mogelijkheden om hun situatie te verbeteren."
Nieuw in het Volkshuisvestingsfonds is onder meer dat kleinere projecten voor financiering in aanmerking komen. Het minimumaantal te herstructureren woningen is op vijftig vastgelegd. In stedelijke gebieden geldt een ondergrens van honderd woningen. "Dit geeft gemeenten met kleinere kwetsbare gebieden meer ruimte om een aanvraag in te dienen", aldus De Jonge.
Om een betere spreiding van het rijksgeld te garanderen, mogen gemeenten aanvragen indienen tot maximaal 10 procent van het beschikbare budget.
Hoewel het fonds met name is bedoeld voor woningen die in particulier bezit zijn, is het onder voorwaarden mogelijk om een aanvraag in te dienen voor sociale huurwoningen van corporaties.
Voor de zomer kunnen gemeenten een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds aanvragen, om bijvoorbeeld meer gemengde woonwijken te maken. Voor het einde van het jaar worden de budgetten toegekend.