Het demissionaire kabinet vindt dat de Europese Unie moet kijken of het mogelijk is Israëlische kolonisten die geweld plegen op de Westelijke Jordaanoever sancties op te leggen. Het gaat dan om inreisverboden, zei minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.
Ze zei "ernstig bezorgd" te zijn over het geweld van kolonisten tegen Palestijnen. Dat is sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas enorm gestegen. Er zijn al zo'n tweehonderd Palestijnen gedood bij dat geweld. Bruins Slot zegt haar bezorgdheid ook steeds over te brengen aan haar Israëlische ambtgenoot.
Tijdens het debat vroegen D66, CDA en GroenLinks-PvdA om strafmaatregelen tegen kolonisten. Ook de VVD laat weten sancties te steunen, net als de SP. Die laatste partij wil nog een stap verder gaan met opschorting van het associatieverdrag met Israël en geen ondertekening van het militaire samenwerkingsverdrag.
De Kamer debatteerde met het kabinet over de oorlog die op 7 oktober begon met een aanval van Hamas op Israël waarbij zeker 1200 doden vielen. Israël bombardeert sindsdien de dichtbevolkte Gazastrook. Daarbij kwamen volgens de lokale autoriteiten al meer dan 13.000 mensen om het leven.
Een deel van de Kamer wil al langer dat het kabinet oproept tot een permanent staakt-het-vuren. Zij zien schending van het humanitair oorlogsrecht in Gaza. Het kabinet wil niet op een permanent staakt-het-vuren aandringen zolang er nog een bedreiging uitgaat van Hamas en Israël nog wordt bestookt door Houthi-rebellen uit Jemen en Hezbollah vanuit Libanon, zei minister Bruins Slot.
Ook over schendingen houdt Bruins Slot zich op de vlakte. Daar moet eerst gedegen onderzoek naar worden gedaan, voor ze een uitspraak wil doen. Wel heeft ze 3 miljoen euro extra aan het International Strafhof toegezegd om onderzoek te doen. Ze benadrukt steeds bij Israël aan te dringen op terughoudendheid en het op grote schaal toelaten van hulp.
De lijn van het kabinet kreeg de steun van VVD, CDA en BBB. Vooral linkse partijen vinden dat het kabinet zich harder moet uitspreken tegen mogelijke schendingen van het oorlogsrecht.