DEN HAAG (ANP) - Het voorstel van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB om contante betalingen pas vanaf 10.000 euro te verbieden, is "echt onverstandig", vindt minister Eelco Heinen (Financiën). Hij benadrukt dat het wetsvoorstel om een limiet van 3000 euro in te stellen "niet van de categorie burgertje pesten" is, maar hard nodig om witwassen van crimineel geld tegen te gaan.
"Elke grens is arbitrair", geeft Heinen toe. Maar hij ziet ook dat bijvoorbeeld België een limiet van 3000 euro hanteert voor cashtransacties en dat Frankrijk met een plafond 2500 euro nog strenger is. Nederland moet ervoor waken minder streng te zijn dan omringende landen, waarschuwt hij. "Dan vindt het witwassen hier plaats."
Heinen wijst erop dat ook bedrijven in grote meerderheid de bovengrens van 3000 euro steunen. "Je maakt hier ondernemers minder blij mee", zegt hij over het coulantere voorstel van NSC, PVV en BBB. "En criminelen hangen de vlag uit." De doorsnee consument zal er volgens de minister weinig van merken. "Een gewone consument doet niet dagelijks transacties van duizenden euro's."
King
Ook justitieminister David van Weel is ervan overtuigd dat het wetsvoorstel helpt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. "Cash is king in deze wereld", zegt hij. Uithalers bijvoorbeeld - jongeren die drugs uit containers halen - worden veelal in cash betaald. Dat geld kunnen zij straks minder makkelijk uitgeven aan luxegoederen als scooters, maatkleding of dure sieraden.
Daarmee heeft het voorgestelde verbod een preventieve werking, ook in kwetsbare wijken, denkt Van Weel. Deze luxegoederen worden namelijk vaak door ronselaars gebruikt "om te laten zien dat criminaliteit loont". Door dat tegen te gaan "zetten we echt deze criminele netwerken een hak".
Welk maximumbedrag uiteindelijk in de wet komt te staan, heeft volgens Heinen geen gevolgen voor de Nederlandse aanspraak op geld uit het coronaherstelfonds. Die indruk had zijn ministerie eerder wel gewekt.