Kabinet zoekt 'nieuwe balans' in relatie China

15 mei 2019, 11:32 Landelijk
kabinet zoekt nieuwe balans in relatie china
Hoe moet Nederland omgaan met een steeds machtiger en ambitieuzer China? Die vraag probeert het kabinet te beantwoorden in zijn nieuwe China-strategie. Er wordt gezocht naar een "nieuwe balans" in de relatie, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).
Blok wil op basis van "gedeelde belangen samenwerken" met Peking "maar ook beschermen waar het moet". China is een heel belangrijke handelspartner voor Nederland. Dat komt onder meer tot uiting in het feit dat Nederland daar zijn grootste diplomatieke netwerk heeft.
Op handelsgebied moeten oneerlijke Chinese praktijken worden bestreden en voorkomen moet worden dat Nederland afhankelijk wordt van China voor "bepaalde sleuteltechnologieën en grondstoffen". De discussie over het 5G-netwerk wordt niet in de visie beantwoord. Daar komt het kabinet later op terug.
Dat Peking zijn plek in de wereld inneemt is ,,logisch" maar dit moet wel op een "eerlijke manier" gebeuren. Er zijn al langer zorgen over de Chinese cyberaanvallen op bedrijven en het leger in ons land. We moeten niet bang zijn voor China, meent Blok. Nu wordt volgens hem vooral de dreiging benadrukt.
We moeten realistisch zijn over China en onze invloed, vindt de minister. Een "gepast opkomen voor onze belangen" hoort daarbij. En de EU is "het belangrijkste kanaal in de relatie met China". Het kabinet wil meer investeren in kennis over China. Blok: "Onze China-kennis moet echt omhoog."
De nieuwe visie op China komt er op verzoek van de Tweede Kamer. Die miste een langetermijnblik op China in Bloks vorig jaar gepresenteerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022. De Kamer is bezorgd over de groeiende invloed van de Chinese regering.
In de Tweede Kamer klinkt de eerste kritiek. Zo had Sven Koopmans (VVD) graag een hardere aanpak gezien van oneerlijke Chinese handelspraktijken en illegale kennis- en technologieoverdracht. Sjoerd Sjoerdsma (D66) had na een jaar wachten meer verwacht. De strategie is "te veel een lege huls". Blok lijkt volgens hem de dreiging van China te onderschatten en mensenrechten lijken een "ondergeschoven kindje".
Werkgeversorganisatie VNO/NCW spreekt van verstandig beleid, maar mist nog een uitwerking van het beleid op een aantal punten. Zo zijn scherpere regels nodig tegen Chinese staatssteun voor bedrijven.