Kamer kritisch over plannen EU-begroting

02 mei 2018, 14:21 Landelijk
kamer kritisch over plannen eu begroting
De Tweede Kamer is weinig positief over de plannen voor een nieuwe EU-begroting. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt het ,,bizar’’ dat het budget groeit, terwijl Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat.
Ook regeringspartij ChristenUnie wil dat ,,de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Commissie niet groter, maar juist kleiner wordt’'. Kamerlid Stieneke van der Graaf pleit ook voor een ,,eerlijker’’ verdeling van de lasten over de lidstaten.
Coalitiepartner VVD is tevreden met de hogere uitgaven voor migratie en klimaat, maar vindt net als de CU dat de totale kosten moeten dalen, niet stijgen. ,,Nederland moet de komende twee jaar taai en slim onderhandelen’’, vindt Kamerlid Anne Mulder.
Zelfs D66, de meest pro-Europese partij in het parlement, is kritisch, maar dan om andere redenen. Kees Verhoeven stelt dat de Unie te veel in oude patronen blijft hangen. ,,Het is tijd dat de oude Europese economie van landbouwsubsidies plaatsmaakt voor de nieuwe economie van kennisdeling en innovatie.’’ Ook deze regeringspartij wil liever niet meer afdragen aan Brussel, maar Verhoeven noemt het bij voorbaat uitsluiten daarvan ,,onverstandig’’.
,,Onevenwichtig en onacceptabel'', noemt coalitiegenoot Pieter Omtzigt (CDA) de voorstellen. Wat zijn partij betreft moet er ,,een beter voorstel komen waarbij de lasten voor Nederland rechtvaardiger uitvallen''.
PVV’er Vicky Maeijer noemt de plannen ,,onacceptabel’’. ,,Laat die Europese elite haar eurofiele hobby’s uit eigen zak financieren en van ons belastinggeld en onze korting afblijven.’’
Volgens de PvdA wil de Commissie ,,voor de grootste problemen van deze tijd meer geld uitgeven'', en dat steunen de sociaaldemocraten. Maar ,,het is nu aan premier Rutte om te komen tot een eerlijke verdeling van de rekening'', want die kan voor Nederland verkeerd uitpakken.
Ook GroenLinks is gematigd positief. De Commissie kiest de juiste koers, maar is nog ,,te voorzichtig'' in haar plannen om de EU ,,echt te moderniseren''.
Als het aan de Commissie ligt vloeit een groter deel van het geld dat vervuilende industrieën en plasticproducenten moeten betalen voortaan rechtstreeks naar Brussel. Kamerlid Bram van Ojik vindt dat ,,goed en gedurfd''. Dat voorkomt volgens hem concurrentie tussen de lidstaten op belastingen en afdrachten.