De plannen van het kabinet om eventueel een regionale avondklok in te stellen kunnen op weinig enthousiasme rekenen in de Tweede Kamer. Een meerderheid wil dat het parlement het laatste woord krijgt, of ziet zelfs helemaal niks in de maatregel.
Het kabinet overweegt een volledige lockdown in enkele regio's als daar het aantal besmettingen met het coronavirus niet omlaag gaat. Onderdeel van de lockdown zou het instellen van een avondklok kunnen zijn.
Het ministerie van Justitie zegt de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag te willen gebruiken om de avondklok mogelijk te maken. Deze wet is dezelfde die de Nederlandse regering kan gebruiken om de noodtoestand uit te roepen. Een avondklok die via deze route tot stand komt, zou niet door het parlement hoeven te worden goedgekeurd.
Daar is D66-fractievoorzitter Jetten het niet mee eens. "Maandenlange discussie in parlement gehad over de corona-noodwet. Zeer belangrijk element: Kamer moet betrokken zijn bij coronamaatregelen. En dan een avondklok - de meest vrijheidsberovende maatregel tot nu toe - willen instellen buiten het parlement om? Dacht het niet!", twitterde hij donderdag.
Ook andere partijen hebben er weinig begrip voor dat de Kamer op deze manier zou worden omzeild. "We hebben lang gesproken over de coronawet die alle maatregelen van een juridische basis moest voorzien", zegt Attje Kuiken van de PvdA. "In geen enkele versie van die wet stond iets over een avondklok." Het voornemen van het kabinet vindt ze "onbegrijpelijk".
GroenLinks en de SP zien het evenmin zitten. GL vindt een avondklok een stap "die je alleen in uiterste noodzaak en heel goed onderbouwd kan inzetten", zegt een woordvoerder. "We missen nu de onderbouwing van de effectiviteit en de noodzaak, daarom zijn we kritisch."
"Als het kabinet dit wil kan ze dat gewoon voorleggen aan de Tweede Kamer", stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak. "In plaats van gebruik te maken van een vreemde noodwet."
PVV-leider Geert Wilders was woensdag tijdens het coronadebat al zeer kritisch over het voornemen van de regering. "Buitenproportioneel", noemde hij het, en hij riep het kabinet op af te zien van de invoering van een avondklok.