Verscheidene partijen uit de Tweede Kamer noemen de excuses van premier Mark Rutte namens de regering terecht. "Een historisch moment", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "En tegelijk is dit pas het begin." VVD'er Pim van Strien spreekt van "een respectvol betoog van de minister-president over de pijn die destijds tot slaaf gemaakten is aangedaan door de toenmalige machthebbers".
Vanuit het Nationaal Archief in Den Haag bood Rutte excuses aan voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. Volgens Van Strien is dat "een startpunt". Zijn partij wil "deze woorden nader wegen" en debatteren over de plannen. De grootste partij verzette zich al eerder tegen herstelbetalingen.
Niet iedereen is positief over het gebaar van de regering. "Ik bied mijn excuses aan voor de excuses van premier Rutte", zegt PVV-leider Geert Wilders op Twitter. De SP noemt de excuses wel terecht en "hoopt dat het herdenkingsjaar een startpunt is voor het samen kennen en herdenken van deze gruwelijke geschiedenis."
Fractievoorzitter Pieter Heerma van het CDA zegt dat "een jaarlijkse herdenking" bewustzijn over de zwarte bladzijden in het verleden levend kan houden. Met de excuses "begint een nieuw hoofdstuk in de dialoog met de nazaten die deze last van het verleden zo lang alleen hebben moeten dragen", reageert hij.
De ChristenUnie vindt dat het proces richting excuses "zorgvuldiger" had gemoeten. Partijleider Gert-Jan Segers hoopt dat het excuus het begin zal vormen van verzoening. "Daarvoor moet eerst de volle waarheid op tafel komen en worden erkend. Vergeving en verzoening kan daar dan het gevolg van zijn." Ook hij spreekt van een "veel langer proces" dat volgt.
Attje Kuiken (PvdA) vindt de woorden van de minister-president een belangrijk startpunt voor erkenning en herstel. Eindelijk zijn er excuses, twittert Laurens Dassen van Volt. "Nederland moet zich nu inzetten voor herstel. Echt herstel, waarbij we luisteren naar diegenen aan wie excuses zijn aangeboden."
BIJ1, de partij van Sylvana Simons, spreekt van een "historisch moment" waar "generaties lang voor is gestreden". Wel zegt de partij nog kritisch te zijn over het vervolg. "Bij een dergelijk proces hoort een leidende stem van de mensen die het direct betreft. Zonder de gelijkwaardige betrokkenheid van deze groepen en het uitblijven van vervolgstappen, blijven excuses een lege huls."
"Een historische dag", vindt fractievoorzitter Christine Teunissen van PvdD. Dat het kabinet "eindelijk" excuses aanbiedt, moet wat haar betreft betekenis krijgen. "De vraag is nog steeds: hoe gaan we racisme vandaag de dag bestrijden?"