Het kabinet wil met een wetswijziging de schadevergoedingen en de versterkingsoperatie in Groningen verder helpen, maar de Tweede Kamer toonde zich woensdag sceptisch. Ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) konden niet alle zorgen wegnemen.
Verschillende partijen hekelen de veelheid aan instanties die bij het dossier betrokken zijn. Zo gaat het Instituut Mijnbouw Groningen (IMG) over de schade, en de Nationaal Coördinator Groningen over de versterkingsoperatie.
De bureaucratie zit snelle afhandeling in de weg, vinden de partijen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman deed een "dringend beroep" op het kabinet om de wet niet in de huidige vorm aan te nemen. Ook PvdA’er Henk Nijboer wil een "einde aan de tweedeling tussen schade en versterken".
Maar volgens Ollongren zijn schade en versterking twee wezenlijk andere dingen, die een andere behandeling vergen. Wel kunnen bewoners die met beide instanties te maken hebben, verzoeken beide sporen samen te laten lopen.
Volgens Van ‘t Wout is de schadeafhandeling al versneld. Het IMG handelt 70 procent van de schade binnen de streeftermijn van zes maanden af, zei de bewindsman tegen de Kamer. "Dat vind ik fatsoenlijk, een prestatie."
Ook andere betrokken instanties zoals het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging zijn kritisch. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wijst erop dat deze twee organisaties hebben aangegeven liever géén wet, dan deze wet te zien.
Vanwege de avondklok heeft de Kamer afgesproken tot uiterlijk 19.00 uur te debatteren. Daardoor kon het debat woensdag niet worden afgemaakt. Dat gebeurt later deze maand. Dan moet ook blijken hoeveel steun er is voor de voorstellen vanuit de Kamer om het wetsvoorstel nog aan te passen.