DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt vaker moties die ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Schoof afraden, in vergelijking met het laatste kabinet-Rutte. Dat blijkt uit een analyse van ANP van gegevens van de Tweede Kamer. Onder Schoof zijn 26 procent van de afgeraden moties toch gesteund door een Kamermeerderheid, tegenover 14 procent in het kabinet-Rutte IV.
Moties zijn verzoeken van de Tweede Kamer aan het kabinet, voor bijvoorbeeld nieuw beleid of een onderzoek. Ministers en staatssecretarissen geven hier altijd een stemadvies bij. Coalitiepartijen volgen vaak het stemadvies van bewindslieden, maar wijken daar soms vanaf. Zonder steun van een of meerdere coalitiepartijen halen moties geen meerderheid.
De cijfers laten zien dat coalitiepartijen vaker ingaan tegen het advies van het kabinet dat ze zelf ondersteunen. Dat de Kamerleden - ook van de coalitie - meer zelfstandig opereren van het kabinet is een wens van Nieuw Sociaal Contract (NSC).
Verschil
Ook bij moties waarbij het kabinet het oordeel aan de Kamer liet, is een verschil te zien, hoewel dat kleiner is. Ruim 6 procent van de moties met vrij stemadvies van het kabinet-Schoof werden toch weggestemd, tegen 4 procent onder Rutte IV.
Het gaat om gegevens tot en met begin december, die zijn aangeleverd door de Dienst Informatie en Archief van de Tweede Kamer. Bij de vergelijking tussen stemuitslagen is alleen gekeken naar de periode voordat het laatste kabinet onder Mark Rutte was gevallen. Een vergelijking met eerdere kabinetten is niet te maken, omdat de juiste gegevens daarvoor niet beschikbaar zijn.
Donderdagavond laat stemde de Tweede Kamer nog in met meerdere moties die ministers hadden afgeraden. Het parlement verzocht minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) Schiphol volgend jaar strengere geluidsnormen op te leggen. De bewindsman noemde deze motie "zeer onverstandig".