De Tweede Kamer vindt dat er meer écht betaalbare woningen moeten worden gebouwd, met een verkoopprijs van onder de 250.000 euro. Dat moet de regering als voorwaarde opnemen bij bouwsubsidies en in woonafspraken, zo wil de Kamer. Een motie van D66-Kamerlid Faissal Boulakjar is dinsdag aangenomen.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) kwalificeert een woning tot 355.000 euro als betaalbaar. Maar voor een heel groot deel van de woningzoekenden is dat helemaal niet betaalbaar, vindt een meerderheid van de Kamer net zoals Boulakjar. Volgens het D66-Kamerlid komen veel woningzoekenden er op de woningmarkt nauwelijks tussen. "De koopwoningen die beschikbaar zijn, zijn voor veel mensen te groot of te duur." De Jonge moet nu met de opdracht van de Kamer aan de slag om betaalbare huizen te bouwen.
"Dit voorstel lost het woningtekort niet in één klap op, maar is een belangrijk begin van een bouwomslag. Die omslag is hard nodig om starters en mensen met een middeninkomen weer zicht te geven op een écht betaalbaar huis", zegt Boulakjar.
De Kamer wil ook een tochtkorting, hoewel het kabinet dat niet ziet zitten. Een motie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer kreeg dinsdag de steun van een Kamermeerderheid. De huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen. Volgens Nijboer biedt deze maatregel de "perfecte prikkel" voor verhuurders en huurders om huurwoningen "aangenamer en beter geïsoleerd te maken".