Meerdere organisaties reageren verheugd op het nieuws dat er een verblijfsregeling lijkt te komen voor honderden Surinamers die al jaren ongedocumenteerd in Nederland wonen. Dinsdagavond bleek dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor een motie daarover.
Het gaat naar schatting om tussen de zeshonderd en achthonderd mensen die voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname als Nederlander zijn geboren, en na die onafhankelijkheid naar Nederland zijn gegaan. In ons land hadden ze vijf jaar de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen. "Door leeftijd, gezinsomstandigheden, onbekendheid of andere omstandigheden" is dat niet gelukt, staat in de motie.
Ze verblijven inmiddels wel al tientallen jaren in Nederland, maar zonder rechten. De meerderheid aan Kamerleden meldt in de motie dat dit leidt tot "schrijnende situaties".
Het ASKV, De Regenboog Groep, Stichting Comité 1-7-2013, Human Right Initiatives (HRI) en advocate Eva Bezem (Prakken d'Oliveira) vragen al jaren aandacht voor deze groep. "Een verblijfsregeling is een rechtvaardige en humane oplossing voor de honderden Surinaamse oud-Nederlanders die al te lang in onzekerheid leven. Wij hopen dat de regeling leidt tot een verblijfsvergunning voor alle Surinaamse oud-Nederlanders die een ongedocumenteerd leven leiden in Nederland", zeggen ze woensdag.
Het kabinet was al bezig om een paspoort te regelen voor deze groep, maar na de val van het kabinet is dat stil komen te liggen. De motie van Henri Bontenbal (CDA) roept op dat de regeling er toch moet komen. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd. "De betrokken maatschappelijke organisaties hebben er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de wens van de Kamer uit zal voeren."