De Tweede Kamer wil dat er Europese sancties komen tegen Chinese personen en bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in Xinjiang. Het kabinet had de motie van regeringspartijen D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks ontraden, maar een ruime meerderheid van de Kamer schaarde zich achter het voorstel.
De strafmaatregelen zijn volgens de Kamer nodig omdat ondanks internationaal aandringen er geen einde komt aan de mensenrechtenschendingen. De Oeigoeren (een moslimminderheid) worden massaal vastgezet en gedwongen tot dwangarbeid. Volgens de motie zou alleen een onafhankelijk onderzoek de sancties kunnen tegenhouden. Dat heeft Peking steeds geweigerd.
Vorige week meldde de Australische denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) nog dat in Xinjiang de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen zijn gebouwd. Het zou gaan om zowel heropvoedingskampen als zwaarbewaakte gevangenissen. Naar verluidt zitten zeker een miljoen Oeigoeren in kampen.
"We kunnen niet meer wegkijken", zei Sjoerd Sjoerdsma van D66. Premier Mark Rutte zei de grote zorgen van de Kamer te delen. Het kabinet zet zich volgens hem nadrukkelijk in voor de verbetering van de mensenrechten. Maar Rutte wilde de motie niet steunen omdat hij wil wachten op de EU-wet die de aanpak van mensenrechtenschenders mogelijk maakt.
De kans dat de lidstaten van de EU het eens worden over sancties tegen China wordt niet groot geacht. De 27 landen moeten unaniem instemmen met strafmaatregelen. De Amerikaanse regering heeft al wel sancties ingesteld tegen Chinese bedrijven en functionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking in Xinjiang.