Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan

06 jun 2018, 18:14 Landelijk
kamer wil wijntje bij de kapper toestaan
ANP
De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.
Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een ,,beleving'' te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt.
Het ,,gemengd kleinhandelsbedrijf'' dat het licht ziet als de initiatiefwet het haalt, is wel aan allerlei regels gebonden. Zo mag de omzet uit de nevenactiviteiten nooit groter worden dan die uit de de oorspronkelijke nering.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50PLUS en DENK lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij. ,,In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser.''
Blokhuis stelt voor de initiatiefwet van Ziengs te behandelen bij de afspraken over een gezondere omgang met alcohol die hij wil maken met allerlei vertegenwoordigers van de samenleving.
Als de wet van Ziengs het haalt, lijken ook benzinestations weer alcohol te mogen verkopen. Dat is juist verboden om te voorkomen dat mensen met een slok op achter het stuur kruipen.
Horeca Nederland vindt dat voor deze gemengde bedrijven dezelfde eisen moeten gelden als voor normale horecabedrijven. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Dus ook dezelfde controles en dezelfde verplichte diploma's", zegt voorzitter Rober Willemsen.
De Koninklijke Slijtersunie vraagt zich af hoe gemeentes al deze extra verkooppunten gaan controleren. Voorzitter Ron Andes meent dat er ook sprake is van oneerlijke concurrentie. ,,Een slijter moet vergunningen hebben, maar gaat dat ook gelden voor andere verkooppunten?"