Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

25 apr , 15:51 Landelijk
kamermeerderheid omarmt mestplannen adema
ANP

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

Nederland had jarenlang een uitzonderingspositie waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan elders in Europa. Die uitzondering, de zogeheten derogatie, valt komende jaren weg en boeren dreigen daardoor met grote mestoverschotten te komen zitten.

Om dat te voorkomen, stelt Adema onder meer voor om een minimale oppervlakte grasland per koe in te stellen en om een nieuwe, brede uitkoopregeling voor boeren op te tuigen. Een reeks landbouworganisaties heeft daar deze week een eigen 'crisisplan' aan toegevoegd, waar bijvoorbeeld een lager eiwitgehalte in veevoer in staat.

"Alles dat kan bijdragen aan een oplossing van het probleem is welkom", zei Harm Holman (NSC). Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei dat ze al jarenlang pleit voor een kleinere veestapel. "Het moet gewoon gebeuren."

"We moeten koste wat het kost maatregelen nemen om ongerichte pijn te voorkomen", zei Thom van Campen (VVD). Hij doelt op een dreigende 'generieke korting' waarbij alle boeren hun mestproductie evenveel moeten terugdringen. Eline Vedder (CDA) noemde dat een "doemscenario".

Cor Pierik (BBB) sprak geen steun uit, maar ontweek ook een hard oordeel over Adema's voorstellen. "BBB wil het zo breed mogelijk aanpakken", zei Pierik, en hij wil onder meer in Brussel op zoek naar "een nieuwe vorm van derogatie". Volgens Adema is dat een gepasseerd station.

Zowel de plannen van het kabinet als die van de boerenorganisaties moeten nog verder worden uitgewerkt voordat ze tot uitvoering kunnen komen. Naar verwachting levert dat nog meerdere momenten op waarop de Kamer zich over de plannen kan uitspreken.

"Ik constateer dat mijn plannen kunnen rekenen op een ruime meerderheid van de Tweede Kamer", zei Adema. "Ik ben daar blij mee en dankbaar voor, ook voor alle boeren die letterlijk in de shit zitten." De minister beloofde de uitgewerkte maatregelen stuk voor stuk aan de Kamer voor te leggen, zodat de snellere plannen niet op de langzamere hoeven te wachten. "Er is geen tijd te verliezen."