Kenniscentrum ziet tekort studentenwoningen oplopen tot 50.000

26 aug 2021, 11:14 Landelijk
kenniscentrum ziet tekort studentenwoningen oplopen tot 50 000
ANP

Het tekort aan woningen voor studenten zal in het studiejaar 2024/2025 zijn opgelopen tot 50.000, schat het kenniscentrum over studentenhuisvesting Kences. Tot die tijd worden er volgens de planning 18.000 nieuwe studentenwoningen gebouwd en alleen als dat lukt zal het tekort niet verder oplopen, aldus directeur van Kences Jolan de Bie.

"De druk neemt enorm toe komende jaren", aldus De Bie na berichtgeving door Trouw. "Dat is een heel groot probleem." Volgens Kences neemt het aantal studenten in het hoger onderwijs tot het studiejaar 2024/2025 toe met meer dan 100.000. Ongeveer de helft van die studenten zal uitwonend zijn.

De cijfers waar Kences nu mee komt zijn gebaseerd op een schatting. In oktober wordt in opdracht van het kenniscentrum samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken de Landelijke Studentenmonitor gepresenteerd. Daarin worden de verwachte aantallen uitwonende studenten voor de komende jaren gepresenteerd.

Ook dit studiejaar is het tekort groot, zegt een woordvoerster van universiteitenkoepel VSNU. "Maar eigenlijk speelt dit natuurlijk al veel langer. Het aantal studenten is in twintig jaar tijd verdubbeld, het aantal woningen niet."

De Universiteit Twente heeft onlangs een bericht uitgestuurd aan internationale studenten die naar Enschede willen komen: als het niet lukt om een woning te vinden, overweeg dan om elders aan je studie te beginnen, of om iets anders te gaan doen dan studeren.

"Een harde boodschap", erkent een woordvoerder van de universiteit. "Maar vooral buitenlandse studenten hebben weinig alternatieven. Iemand die hier al woont kan nog bij zijn of haar ouders blijven wonen, of een andere oplossing vinden via het eigen netwerk." De boodschap van de universiteit heeft volgens de woordvoerder nog niet geleid tot een piek aan uitschrijvingen voor het nieuwe studiejaar.

Shelter Our Students (S.O.S.), een actiegroep van studentenorganisaties uit Groningen, heeft naar eigen zeggen al tweehonderd aanmeldingen gekregen van internationale studenten die op zoek zijn naar overnachting in de stad. Dat is meer dan het aantal plekken in de opgerichte noodopvanglocaties.

De Vereniging Hogescholen laat weten dat de situatie voor hbo-studenten minder nijpend is. Dat komt vooral doordat er meer hogescholen dan universiteiten zijn, waardoor ze meer verspreid zijn over het land. "In de grotere steden speelt het probleem wel ook voor hogeschoolstudenten", aldus een woordvoerder.