KNMI: zondag code oranje in zuiden en oosten om onweer, hagel en wind

08 jul 2023, 19:03 Landelijk
knmi zondag code oranje in zuiden en oosten om onweer hagel en wind
ANP
Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond code oranje afgekondigd voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. De waarschuwing geldt vooralsnog tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Het KNMI verwacht stevige onweersbuien waarbij hagelstenen kunnen vallen met een doorsnede van 2 tot 4 centimeter. Ook kunnen er volgens het weerinstituut zware windstoten voorkomen van 75 tot 100 kilometer per uur.
Het KNMI waarschuwt behalve voor grote hagelstenen ook voor blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Ook kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan doordat er in korte tijd mogelijk veel neerslag valt, aldus het instituut. De buien trekken naar verwachting zondagavond weg via het noordoosten.
In de overige acht provincies geldt zondagmiddag en -avond code geel vanwege het verwachte onweer. Het is nog onzeker waar de zwaarste buien precies zullen vallen. Weerbureau Weeronline verwacht dat de kans op grootschalige wateroverlast klein is. "Wel kan er 20 tot 30 millimeter vallen in korte tijd", aldus Weeronline. De zondag begint warm. Op veel plaatsen loopt het kwik al snel op richting 30 graden, alleen aan de westkust is het een aantal graden koeler.
Voor zaterdagavond verwacht het KNMI ook stevige onweersbuien. Om die reden gold tussen 18.00 en 20.00 code geel in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het KNMI waarschuwde voor windstoten van zo'n 70 kilometer per uur, die het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinderen.
Het verwachte onweer staat in schril contrast met het warme en droge weer van zaterdagmiddag. Met 31,9 graden in De Bilt is deze zaterdag officieel de warmste 8 juli sinds het KNMI in 1901 met de metingen begon. Lokaal liep de temperatuur nog verder op. Zo werd zaterdagmiddag bij het meetstation in Eindhoven een temperatuur van 34,3 graden geregistreerd, een record op deze datum.
Woensdag gaf het KNMI ook weerwaarschuwingen af. Vanwege storm Poly gold toen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied code rood, de zwaarste weerwaarschuwing die het KNMI kan geven. Gemiddeld gebeurt dat een of twee keer per jaar. De zomerstorm, volgens het KNMI een van de zwaarste in de afgelopen decennia, veroorzaakte veel schade en legde een groot deel van het treinverkeer plat in de noordelijke helft van Nederland.