De uitspraak van de rechter over de Stichting As-Soennah bevestigt volgens moskeekoepels het wantrouwen van de Belastingdienst tegen moskeeën. Dat staat in een verklaring van K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, dat meer dan tweehonderd moskeeën in Nederland vertegenwoordigt.
De rechtbank in Den Haag stelt dat de Belastingdienst mogelijk heeft gediscrimineerd bij een onderzoek naar de Haagse moskee. Na boekenonderzoek door de Belastingdienst raakte Stichting As-Soennah haar fiscaal aantrekkelijke ANBI-status in 2018 kwijt.
"Moskeeën worden doelbewust door de Belastingdienst uitgekozen als doelwit van zogenaamde fraudeonderzoeken en worden door en door gewantrouwd", zeggen de koepels, waaronder het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), Samenwerkingsverband Moskeeën Utrecht en Omgeving (SMUO) en de Federatie Islamitische Organisaties (FIO). "Deze angst bleek al eerder gegrond toen duidelijk werd dat de Belastingdienst giften aan een moskee van Nederlanders met een tweede nationaliteit als fraude-indicator bestempelde en die ertoe heeft geleid dat moslims onterecht op de zwarte lijst van de Belastingdienst belandden."
Volgens de moskeeën staat het voorval bij het Haagse gebedshuis niet op zichzelf. "Deze vorm van staatsislamofobie raakt alle islamitische organisaties in Nederland en daarmee een aanzienlijk deel van de burgers van ons land", aldus de koepels, waar ook As-Soennah bij is aangesloten. "Dit is een nieuwe zwarte bladzijde in de recente aaneenschakeling van incidenten waarbij de Belastingdienst onschuldige burgers en organisaties vertrapt onder de dekmantel van fraudebestrijding." Ze roepen het kabinet op om complete inzage te geven in de omvang van de zaak en stappen te ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen. "Dit is een democratische rechtstaat onwaardig".
Ook voor het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels, is de uitspraak een bevestiging van het gevoel dat veel moslims hebben. "Vooral moskeeën met een ANBI-status, maar ook mensen die donaties doen aan moskeeën krijgen vaker extra controles van de Belastingdienst hoor ik veel vanuit onze achterban", zegt voorzitter Mushin Köktas. Hij zegt te hopen dat de Belastingdienst door het vonnis opener en transparanter te werk zal gaan en niet meer met vooroordelen zal kijken naar de boeken.