Koning Willem-Alexander hoopt dat meer Nederlanders het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam bezoeken. Hij zei dat bij de opening van de expositie Moraalmeesters: Wijze lessen van het Stadspaleis. "Buitenlanders weten het paleis goed te vinden, maar Nederlanders veel minder", vertelde hij tijdens de rondgang langs de tentoonstelling, die schilderijen in een nieuw perspectief moet plaatsen.
Uitgangspunt van de expositie zijn de monumentale zeventiende-eeuwse schilderijen in de verschillende zalen, met onder meer afbeeldingen uit de Bijbel, de Griekse mythologie en Romeinse oudheid. Kunstwerken die destijds de bestuurders en gebruikers van - toen nog - het Amsterdamse stadhuis op het juiste spoor moesten houden. Vandaar de benaming 'moraalmeesters'.
Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die aan de expositie meewerkte, gaf een voorbeeld bij het schilderij 'Odysseus en Nausicaä' van Thomas de Keyser. "Kijk naar de open armen waarmee Odysseus wordt ontvangen wanneer hij als schipbreukeling op een eiland aankomt. Je kunt in hem een vluchteling zien die in de stad wordt verwelkomd." Amsterdam was altijd een stad die plaats had voor vreemdelingen, legde Cohen verder uit. Maar op het schilderij is ook iemand te zien die minder enthousiast is over de naakte schipbreukeling. "Ook dat zie je nu. Terughoudendheid en angst voor een onbekende."
Op deze manier krijgen in het paleis meer werken een uitleg die zorgt voor een verbinding met het heden. Dat gebeurt met video's waarin mensen van jong tot oud vertellen welke morele les zij uit het schilderij trekken. Cohen is een van hen.
Tijdens de rondleiding kreeg de koning korte voorstellingen te zien van acteurs van jeugdtheatergroep De Gasten, die weer een eigen interpretatie gaven aan de schilderijen. Voormalig stadsdichter Gershwin Bonevacia, die de werken van gedichten heeft voorzien, hield een voordracht.
De expositie opent zaterdag voor publiek en duurt tot en met 4 september.