Hoe vaak spreekt de premier met de koning? Waarom is pesten eigenlijk niet strafbaar? En waarom zijn zoveel producten in de winkel in plastic verpakt? Het waren enkele vragen die dinsdag werden gesteld tijdens het Kindervragenuur, dat voor de tweede keer werd gehouden in de Tweede Kamer.
Het Kindervragenuur is een idee van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Kinderen van vijf verschillende scholen legden onder meer premier Mark Rutte en de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stientje van Veldhoven (Milieu) het vuur na aan de schenen. Soms met schaamrood op de kaken van de bewindslieden tot gevolg.
Grapperhaus werd aan de tand gevoeld over pesten. "Pesten is heel akelig, daar moeten we altijd iets tegen doen", zei hij. Maar als hij het zo vervelend vindt, waarom heeft het dan zo lang geduurd voor hij er iets over heeft gezegd, wilde Kathalijne weten. De kritische noot leidde tot applaus en geroffel van de kinderen op de Kamerzetels.
De minister beloofde prompt dat hij, wanneer hij maar kans ziet, in de Kamer aandacht zal vragen voor de strijd tegen pesten. Een heuse 'toezegging', zoals Kamerleden steevast van ministers proberen los te krijgen.
Stientje van Veldhoven (Milieu) had de taak om uit te leggen waarom zoveel dingen in de winkel in plastic zijn verpakt. Kan dat niet minder, wilden de kinderen weten.
De minister vroeg wie in de zaal een telefoon had, waarop de meeste handen de lucht in gingen. Daarmee kunnen ze ook zelf een handje helpen, zei ze. Ze vroeg de kinderen bij het opstellen van de verlanglijstjes voor Sinterklaas en kerst alert te zijn op dingen met veel plastic in de verpakking. Als ze daar een foto van maken en doorsturen naar www.meldpuntverpakkingen.nl, "dan gaan die aangepakt worden", aldus Van Veldhoven.
Kamervoorzitter Khadija Arib merkte nog fijntjes op dat hoewel bijna alle kinderen een telefoon hebben, niemand erop keek tijdens het Kindervragenuur. Daar kunnen volwassen Kamerleden nog wat van leren, merkte ze op. Met een schuin oog naar vak K, waar leden van het kabinet zitten, prees Arib de kinderen ook om hun bondigheid. Het leidde tot beschaamde blikken bij de bewindslieden.