Kuipers: ziekenhuizen in week klaar met eerste vaccinatieronde

04 jan 2021, 16:45 Landelijk
ophef in polen om vaccinvoorrang voor beroemdheden
ANP
Ziekenhuizen hebben waarschijnlijk ongeveer een week nodig om het grootste deel van de eerste groep van circa 30.000 medewerkers hun eerste prik met het coronavaccin te geven. Die verwachting sprak voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag uit.
"In een ziekenhuis is prikken niet helemaal vreemd", zei hij. Kuipers herinnerde eraan dat ziekenhuizen ook zelf ieder jaar hun medewerkers tegen het griepvirus vaccineren. Voor een effectieve bescherming is na 3 weken een tweede injectie nodig.
De ziekenhuizen beginnen woensdag met het vaccineren van medewerkers die in de acute zorg voor Covid-19-patiënten werken. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de Covid-afdelingen en ambulancemedewerkers. Samen met voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC) had Kuipers daarop aangedrongen. Hij maakte maandag tegelijk met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat de ziekenhuizen woensdag beginnen.
Aanvankelijk was in de kabinetsplannen niet voorzien in voorrang voor ziekenhuis- en ambulancepersoneel. "Oorspronkelijk stonden ziekenhuismedewerkers vrij ver achteraan", zei Kuipers. "Ik ben blij dat het nu bij een klein deel een stuk eerder kan."
De medewerkers in de acute zorg krijgen het coronavaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Ze zijn niet verplicht zich te laten vaccineren, aldus de LNAZ-voorzitter, maar hij hoopt dat ze dat wel zullen doen. Zelf gaat hij zich "absoluut" laten vaccineren wanneer hij aan de beurt is. Kuipers zegt dat hij "absoluut overtuigd" is van de veiligheid van het vaccin.
Wie zich heeft laten vaccineren, moet daarna wel gewoon gebruik blijven maken van beschermende middelen, zoals een mondmasker en handschoenen. Hoewel het vaccin voor 95 procent effectief is, valt namelijk niet uit te sluiten dat mensen ook na vaccinatie nog kunnen bijdragen aan verspreiding van het virus.
Over de distributie van het vaccin maakt Kuipers zich geen zorgen. Het moet weliswaar bij extreem lage temperaturen worden bewaard, maar is daarna nog vijf dagen houdbaar op gewone koelkasttemperatuur. "Ziekenhuizen hebben dan vijf dagen de tijd om het toe te dienen."