Ziekenhuizen in de regio's Limburg en Zuidwest-Nederland en in de omgeving van Zwolle lopen momenteel over, zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. De zorg staat komende tijd volgens hem voor een "groot dilemma. Aan de ene kant zijn er grote aantallen Covidpatiënten, maar er is ook heel veel gewone zorg nodig".
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht meldde onlangs dat het in vergelijking met andere ziekenhuizen in de omgeving teveel Covidpatiënten moet verzorgen en dat het eerlijk verdelen van patiënten over de regio niet goed gaat. Hoe meer overbelast een regio is, hoe lastiger het is voor ziekenhuizen om onderling coronapatiënten te spreiden, zegt ook Kuipers. "Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt om te kunnen verplaatsen. Zo zijn sommige mensen te ziek om ze te kunnen vervoeren. Anderen staan op het punt om ontslagen te worden, dus om die dan nog naar een ander ziekenhuis te brengen heeft dan weinig zin."
Er zijn nu drie regio's waar de druk in vergelijking met de rest van het land echt hoog is, aldus Kuipers. Dat betekent waarschijnlijk dat er komende tijd meer patiënten tussen regio's verplaatst moeten worden dan nu gebeurt. "Maar eigenlijk is het overal heel druk."
Zicht op hoe het gaat aflopen is er dan ook nog niet. Zo zei Kuipers eerder deze week al dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen komende weken zal stijgen naar 2000. Momenteel houden ruim 1300 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Daarnaast is er volgens Kuipers ook nog steeds "opvallend veel" acute zorg nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld meer bevallingen dan normaal. De reguliere, planbare zorg komt zo steeds verder onder druk. "Het aantal besmettingen moet echt aanzienlijk omlaag. Omdat er anders teveel patiënten te lang op een wachtlijst blijven staan."