Kwart gemeenten scheidt afval pas later

23 okt , 4:39 Landelijk
anp231024054 1
ANP
DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.
In Nederland werd vorig jaar 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, omgerekend zo'n 453 kilo per persoon. Een jaar eerder was dat 460 kilo. Daarvan is 177 kilo per persoon restafval en 92 kilo is gft. De inwoners van Ameland gooien jaarlijks elk 713 kilo bij het restafval en zijn daarmee koploper. In Horst aan de Maas gaat gemiddeld niet meer dan 26 kilo per inwoner bij het restafval.
De hoeveelheid papier en karton is al jaren een gestaag afnemende afvalstroom. Vorig jaar ging 43 kilo aan oude kranten en dozen in de papierbak, 2 kilo minder dan een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis kende die afvalstroom juist een piek. Omdat de pakketbezorgers overuren maakten, ging in 2020 64 kilo afval per persoon bij het oud papier. Schiermonnikoog zamelde vorig jaar het meeste papier en karton in, 159 kilo per inwoner. In Den Haag bleef de hoeveelheid steken op 16 kilo per persoon.
Bij de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval ziet het CBS duidelijk verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Zo verzamelde een Amsterdammer vorig jaar niet meer dan 4 kilo aan etensresten en tuinafval, terwijl in de Drentse plaats Westerveld de inwoners ieder 241 kilo gft weggooiden. Dat heeft volgens het CBS vooral te maken met het gebrek aan ruimte voor gescheiden inzameling in de steden.