Laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen Shell

17 dec 2020, 3:53 Landelijk
laatste zittingsdag in klimaatzaak tegen shell
ANP
De advocaten van Milieudefensie en Shell houden donderdag hun slotpleidooien in de klimaatzaak die de milieuorganisatie tegen het olie- en gasbedrijf heeft aangespannen. Daarna gaan de rechters van de rechtbank in Den Haag zich beraden. Het is nog onbekend wanneer ze uitspraak doen. Dat wordt waarschijnlijk aan het einde van de vierde en laatste zittingsdag duidelijk.
Milieudefensie voert de zaak mede namens 17.000 burgers en zes andere organisaties, waaronder Greenpeace en Jongeren Milieu Actief. Ze eisen dat Shell zijn CO2-uitstoot zodanig moet verminderen dat die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. In dat akkoord spraken wereldleiders eind 2015 af dat ze zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.
CO2 houdt warmte vast en door toedoen van mensen is de hoeveelheid van het broeikasgas in de atmosfeer met bijna de helft toegenomen. Om de klimaatdoelen te bereiken, moet de uitstoot wereldwijd fors omlaag.
Ook Shell erkent de gevaren van klimaatverandering. De eisers in de zaak willen dat de rechtbank de multinational verplicht de uitstoot die het veroorzaakt uiterlijk in 2030 met 45 procent te verminderen. Dat geldt zowel voor de uitstoot van alle activiteiten van het bedrijf zelf als voor de uitstoot die het gevolg is van de verbranding van de fossiele brandstoffen die Shell uit de grond haalt en verkoopt.
De advocaten van Shell vinden dat bedrijven niet via de rechter verplicht kunnen worden tot klimaatdoelen. Dat is een zaak van de overheid, stellen zij. Shell vindt bovendien dat het binnen de sector een voorloper is op het gebied van duurzame energie. Milieudefensie vindt echter dat het bedrijf de komende jaren nog veel te veel olie en gas wil winnen en daarmee "op ramkoers ligt" met de internationale klimaatdoelstellingen. De organisatie hoopt dat de rechtszaak tegen Shell een wereldwijde verandering in gang kan zetten.