De situatie in de Limburgse ziekenhuizen wordt bemoeilijkt doordat een deel van de patiënten niet of nauwelijks kan worden overgedragen naar andere regio's, legt een woordvoerster van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) uit. Het gaat om mensen met of zonder corona, die thuiszorg of verpleeghuiszorg nodig hebben, maar daar niet terechtkunnen. Zij moeten dan in het ziekenhuis blijven liggen, terwijl ze daar eigenlijk geen behandeling meer nodig hebben.
De verpleeg- verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen (VVT) in Limburg kampen, net als in andere regio's, met een personeelstekort. Dat is opgelopen door de coronapandemie. Daarnaast wonen er in Limburg relatief veel ouderen, legt de woordvoerster uit. Die combinatie zorgt volgens haar voor een 'verstopping' van de zorgketen: dat wil zeggen dat mensen eigenlijk weg mogen uit het ziekenhuis, maar niet kunnen doorstromen naar vervolgzorg. "Daardoor blijven ze dan een ziekenhuisbed bezet houden."
Mensen die thuiszorg- of verpleegzorg nodig hebben zijn in de regel moeilijker te verplaatsen naar een andere regio dan andere patiënten. Het gaat namelijk om hele kwetsbare mensen, die te zwak zijn om te vervoeren, aldus de woordvoerster van het LCPS. "In de eerste coronagolf zijn er ook mensen die hun ouders in huis hebben genomen, omdat er geen plek voor ze was in de VVT. Dat scheelt dan weer een bed. Het zou zeker helpen als mensen dat nu weer zouden doen."
Een woordvoerder van het Maastricht Universitair Medisch Centrum zegt in een reactie dat de Limburgse ziekenhuizen al weken boven de 'fair share'-afspraken zitten, waarbij patiënten via het LCPS buiten de regio geplaatst kunnen worden als de ziekenhuizen overvol zijn. "Maar dat gebeurt niet", vat de woordvoerder samen. "Slechts héél spaarzaam worden patiënten uit Limburg buiten de regio geplaatst."
Bij het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 gaf de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers dinsdagmiddag aan dat de druk ook in de ziekenhuizen in de regio Zwolle heel hoog is. Alle andere delen van het land helpen mee door zoveel mogelijk coronapatiënten uit Limburg en Zwolle over te nemen. Waar vorige week dagelijks een handvol mensen werd verplaatst naar een andere regio, gaat dat afgelopen dagen telkens om tussen de tien en twintig mensen per dag. Dat spreiden "kan absoluut beter", aldus Kuipers. Maar als andere regio's meer coronapatiënten gaan opnemen, zal dat wel steeds meer ten koste gaan van de reguliere zorg.