Leerlingenvakbond stopt overleg over vervoer speciaal onderwijs

12 okt 2023, 9:53 Landelijk
leerlingenvakbond stopt overleg over vervoer speciaal onderwijs
Het overleg over de problemen bij het vervoer van leerlingen van het speciaal onderwijs naar school en terug naar huis dreigt te mislukken. De belangenvereniging voor de leerlingen, de LBVSO, stopt de gesprekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging van ouders, Ouders & Onderwijs, stopte eerder deze week al met een ander overleg. De beide organisaties hebben er geen vertrouwen in dat de gesprekken kunnen leiden tot oplossingen.
Onder meer door een gebrek aan chauffeurs moeten leerlingen, en dus ook hun ouders, 's ochtends soms urenlang wachten voor ze thuis worden opgehaald om naar school te worden gebracht. Aan het einde van de middag hebben ze hetzelfde probleem voor de rit terug naar huis. Niet alleen missen kinderen daardoor lesuren, maar hun dagritme wordt er ook door overhoop gegooid, en daar kunnen de kinderen soms moeilijk mee omgaan.
Volgens de LBVSO handelt de VNG "alleen binnen de oogkleppen van de aanbesteding en niet in het welzijn van de kwetsbare leerling. Op deze manier worden onze medeleerlingen en hun ouders alleen maar dubbel gedupeerd en daarin trekken wij een grens." De problemen bij het vervoer waren al groot, zegt de belangenvereniging, maar zijn sinds het begin van het nieuwe schooljaar erger geworden. "De klachten zijn schrijnender, de schade is zwaarder, de gemiste lesuren hoger."
Volgens Ouders & Onderwijs is het overleg niet veel meer dan "een brochure hier en een handleiding daar". De organisatie wil dat de politiek in actie komt.
De VNG zegt de besluiten van de twee belangenorganisaties te betreuren, en dat het overleg is bedoeld om het leerlingenvervoer te verbeteren. "De belangrijkste succesfactor is echter voldoende en vaste chauffeurs. De krappe arbeidsmarkt vormt hiervoor een grote belemmering", aldus de vereniging.
Ook Koninklijk Nederlands Vervoer, waarbij de busbedrijven zijn aangesloten, wijst op het personeelstekort. "Er zijn vele honderden vacatures. Per busje heb je het over drie tot vier leerlingen, dus nog veel meer gedupeerde ouders. Door de werkdruk is er veel verzuim. Als dan iemand uitvalt wegens ziekte, heb je een groot probleem", zegt een woordvoerder. Hij voegt eraan toe: "Vervoerders lopen zich de poten uit het lijf, ze zetten alle zeilen bij, maar zij krijgen de begrijpelijke irritatie van ouders over zich heen als een kind niet naar school kan." Volgens KNV is het niet eenvoudig om meer chauffeurs te vinden. "Veel mensen willen dit werk niet vijf dagen in de week doen. Bovendien loont het niet altijd om meer te werken."