Rekruten die defensie hard nodig heeft vanwege personeelstekorten, moeten soms zo lang wachten op vervolgopleidingen dat ze gefrustreerd vertrekken. Vakbondvoorzitters Anne-Marie Snels (AFMP) en Jan Kropf (ACOM) bevestigen een bericht hierover van De Telegraaf.
Bij Defensie zijn overal tekorten aan personeel, dus ook aan opleiders, aldus Snels. Dat betekent dat jongeren na hun basisopleiding vaak langer moeten wachten op vervolgopleidingen, zoals een rijopleiding of een opleiding tot boordschutter, vertelt ze.
"Er zit geen vet op de organisatie om dingen op te vangen zonder dat het elders pijn doet", zegt Kropf. Opleiders zijn volgens hem vaak zelf ervaren collega’s, die bijvoorbeeld ineens als vervangers op missie kunnen worden gestuurd, waardoor een klas zonder opleiders achterblijft.
Bij de landmacht zijn de problemen volgens Snels het grootst. Als rekruten de basisopleiding hebben afgemaakt, gaan ze in afwachting van de vervolgopleidingen terug naar hun bataljon en moeten ze daar klusjes doen, geeft Snels aan. Rekruten krijgen volgens Kropf een basisopleiding, maar daarna zijn ze eigenlijk nog niet inzetbaar. De vervolgopleidingen zijn nodig om hun vaardigheden en daarmee hun inzetbaarheid te vergroten. "Mensen wachten weken, maanden, we hebben zelfs voorbeelden van mensen die langer dan een jaar moeten wachten. Maar als je die opleiding nodig hebt om te doen waarvoor je bij defensie bent gegaan, frustreert dat enorm."
Hoeveel rekruten de afgelopen tijd zijn afgehaakt, weten de vakbondvoorzitters niet precies. "Aan tientallen zit je al heel snel", zegt Kropf. Zijn vakbond krijgt geregeld telefoontjes van rekruten die voortijdig willen vertrekken maar worstelen met de in hun contact opgenomen terugbetalingsverplichting. "Soms zijn mensen zo gefrustreerd dat ze bereid zijn te betalen om maar weg te kunnen."