Levenslang voor oorlogsmisdaden Ethiopië

15 dec 2017, 15:25 Landelijk
levenslang voor oorlogsmisdaden ethiopie
ANP
De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag de 63-jarige Ethiopische Nederlander Eshetu A. conform de eis veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is het bewijs geleverd dat de man zich in de jaren zeventig schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.
A. had destijds een militaire sleutelpositie voor het zogeheten Derg-regime in de Ethiopische provincie Gojjam. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het opsluiten, martelen en vermoorden van tientallen tot honderden mensen, veelal minderjarigen.
De man kwam in 1990 als asielzoeker naar Nederland en verwierf de Nederlandse nationaliteit. In eigen land werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Nederland begon zelf een zaak tegen hem, omdat het Ethiopische vonnis niet ten uitvoer kon worden gelegd. In 2015 werd hij opgepakt. Tot dat moment woonde hij in Amstelveen.
Het dictatoriale Derg-regime voerde een schrikbewind na het omverwerpen van de Ethiopische keizer Haile Selassie. In de jaren zeventig werden in Ethiopië tienduizenden (vermeende) tegenstanders zonder proces opgesloten en uitgeschakeld. A. heeft erkend dat hij in Gojjam militair gezant was van het regime. De misdaden waarvoor hij nu is veroordeeld heeft hij ontkend.
Een van de feiten die de rechtbank bewezen heeft verklaard, betreft de executie van 75 jonge mensen, in een kerk op het terrein van een gevangenis. Deze massamoord heeft zich voorgedaan in augustus 1978. De slachtoffers werden gewurgd met touwen.
Volgens de rechtbank is A. ,,kil en berekenend" te werk gegaan en heeft hij zijn slachtoffers ,,onmetelijk veel leed" berokkend. De levenslange celstraf moet duidelijk maken, vindt de rechtbank, hoe ernstig de door A. gepleegde misdaden worden getaxeerd. Voor oorlogsmisdrijven is de maximale tijdelijke straf twintig jaar. Met de geldende regeling zou dat ertoe kunnen leiden dat A. over elf jaar weer vrij man is. Dat is ,,onacceptabel", aldus de rechtbank.
De rechtbank hekelde het feit dat A. op geen enkele manier spijt heeft betuigd. De verdachte en zijn raadslieden verschenen niet in de rechtszaal voor de uitspraak. In een zaak als die van A. had de rechtbank in elk geval de advocaten verwacht, merkte voorzitter Mariëtte Renckens op.