EINDHOVEN (ANP) - Libanonveteranen zijn zaterdagmiddag in Eindhoven bijeengekomen om zich te laten informeren over de actuele oorlogssituatie in Zuid-Libanon. De bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Weerzien met Libanon (WML), die in de afgelopen jaren terugkeerreizen heeft georganiseerd.
Rond de dertig veteranen waren volgens WML-woordvoerder Fred Lardenoye aanwezig in Veteranen Ontmoetingscentrum De Treffer, sommigen met hun partner. WML bemerkte de afgelopen maanden dat onder Libanonveteranen veel onrust en vragen naar boven kwamen en dat er een sterke behoefte is aan onderling contact, zegt Lardenoye. Zo'n 9000 Nederlandse Libanonveteranen zijn in de periode van 1979 tot 1985 actief geweest voor de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon, UNIFIL.
In Eindhoven werd onder meer contact gelegd met iemand die de stichting veel heeft geassisteerd bij de reizen, maar sinds de beschietingen van Israël op Hezbollah-doelen moest vluchten naar Beiroet. Lardenoye benoemt dat een filmpje van een arts in het ziekenhuis van de Zuid-Libanese havenstad Tyrus een van de indrukwekkendste onderdelen van het programma was. "Hij vertelde dat het ziekenhuis de afgelopen maand ongeveer 1500 zwaargewonde mensen heeft behandeld. Velen moesten armen en benen laten amputeren. Hij vertelde ook dat ze inmiddels hun voorraad medicijnen en andere medische hulpmiddelen opgebruikt hebben. Ze hebben tekorten, terwijl nog steeds slachtoffers van de grondgevechten in dat gebied naar het ziekenhuis komen. Hij slaakte echt een noodkreet en liet weten de oorlogen beu te zijn en vrede te willen."
Zware druk
"Op de bijeenkomst werden daarnaast video's getoond van de puinhopen als gevolg van de bombardementen, van plekken waar de veteranen eerder met terugkeerreizen nog zijn geweest." NOS-correspondent Sander van Hoorn praatte de deelnemers bij over de meest actuele situatie en beantwoordde vragen over de positie van UNIFIL, de nog steeds actieve vredesmacht in Zuid-Libanon die door Israël onder zware druk gezet wordt om te vertrekken. "Dat maakt het wrang, want de omstandigheden lijken daarmee op die van 1982. Ook toen was Israël al niet blij met hun aanwezigheid."
De aanwezigheid van UNIFIL is nodig, benadrukt de WML-woordvoerder, omdat niet alle inwoners van Zuid-Libanon de mogelijkheid hebben om naar het noorden te vluchten.