In het najaar maakt het kabinet de voorkeurslocatie bekend van twee nieuwe kerncentrales. Volgend najaar moet dan definitief worden beslist over financiering, rol en kosten van de overheid en het gunningsproces, heeft minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer laten weten.
In het coalitieakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken om twee nieuwe centrales te bouwen om de energievoorziening te verduurzamen. Er lopen nu een aantal onderzoeken naar onder meer financiering, locatie en techniek.
De bouw van nieuwe kerncentrales duurt zeker tien jaar. "Ervaringen uit het buitenland leren dat het benodigde proces complex en kostbaar is, de besluitvorming veelomvattend en het verkrijgen van maatschappelijk draagvlak heel belangrijk", aldus Jetten.
Uit een rapport van KPMG bleek vorig jaar dat stabiel overheidsbeleid een belangrijke voorwaarde is voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Ook zou de overheid financieel moeten bijdragen aan de realisatie en is het volgens marktpartijen belangrijk om te kiezen voor bewezen technologie.
Uit het rapport bleek ook dat de provincie Zeeland positief staat tegenover de bouw van een nieuwe kerncentrale en dat het voor Noord-Brabant onder voorwaarden bespreekbaar is.
Het kabinet wil de kerncentrale in Borssele langer laten doordraaien. Om deze centrale na 2033 nog stroom te laten produceren neemt Jetten nu alvast de eerste stappen. Het kabinet gaat onder meer de wet aanpassen en er moet een milieueffectrapportage worden opgesteld.