ME grijpt in, waterkanon ingezet bij demonstratie Museumplein

17 jan 2021, 15:22 Landelijk
me grijpt in waterkanon ingezet bij demonstratie museumplein
ANP
Omdat demonstranten op het Museumplein in Amsterdam weigerden te vertrekken, is een waterkanon ingezet. Ook trad de mobiele eenheid op, meldde de gemeente Amsterdam rond 15.00 uur. "Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid is het van belang dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt. De aanwezige demonstranten doen dit niet."
Eerder zondagmiddag kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af, waarmee werd verordonneerd dat zondagmiddag niemand meer op het Museumplein mocht verblijven. "Ondanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel, gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen", twittert de gemeente.
De politie treedt volgens de gemeente nu op volgens draaiboek. "Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet", aldus de gemeente.
Volgens de zender AT5 heeft de politie meerdere mensen opgepakt. In enkele gevallen gebeurde dat door agenten in burgerkleding. De politie kon dat niet bevestigen. Rond 15.45 uur waren de demonstranten grotendeels van het plein af.
De Amsterdamse driehoek had eerder een stokje gestoken voor het plan van organisator Michel Reijinga om op het Museumplein de betoging 'Nooit meer kabinet Rutte' te houden. Desondanks waren er zondag naar schatting ongeveer duizend mensen naar het plein gekomen. De meeste mensen kwamen zonder mondkapjes op en zonder 1,5 meter afstand te houden. Iemand liep met een spandoek met de tekst 'Covid-vaccinatie=vergif'. Een andere betoger hield een bord met de tekst 'Trump' omhoog.
Organisator Reijinga spande afgelopen week een kort geding aan, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de driehoek dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Hij wilde de actie op het Museumplein houden. Door die beperkingen zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals de verspreiding van het coronavirus. "De driehoek respecteert de vrijheid van meningsuiting en wilde de demonstratie mogelijk maken maar vond het noodzakelijk voorwaarden te stellen vanwege de coronapandemie", aldus de gemeente zondag in de persverklaring.
De bestuursrechter gaf de driehoek gelijk, waarop Reijinga het evenement annuleerde. Desondanks verwachtte hij dat er zondag alsnog een grote groep naar Amsterdam zou komen om te demonstreren. Op social media gaven meer dan 10.000 mensen aan dat ze geïnteresseerd waren in het protest.