Medewerkers en asielzoekers lopen in het Groningse aanmeldcentrum Ter Apel een "onacceptabel" risico om slachtoffer te worden van geweld, dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Momenteel zijn medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en beveiligers verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het aanmeldcentrum, maar zij zijn hier volgens de inspectie niet voldoende voor bevoegd of getraind.
De inspectie roept daarom demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om meer politie en bevoegde medewerkers in te zetten in Ter Apel. Op die manier moet de veiligheidssituatie "op zeer korte termijn" beheersbaar worden. Daarna kan worden gewerkt aan randvoorwaarden voor de veiligheid voor de langere termijn. Om dit voor elkaar te krijgen moeten volgens de inspectie alle organisaties uit de asielketen, strafrechtketen, zorgketen en de gemeente samenwerken.
Op 17 april van dit jaar bracht de inspectie een bezoek aan het aanmeldcentrum en daarbij constateerde zij dat de veiligheidssituatie sinds het laatste bezoek op 5 december vorig jaar verslechterd is. Dit terwijl de inspectie toentertijd benadrukte dat het COA hulp nodig had om de onveilige situatie in Ter Apel te kunnen bestrijden.
Cijfers van het COA en beveiligingsbedrijf Trigion, dat actief is in het aanmeldcentrum, laten volgens de inspectie ook een toename van het aantal ernstige incidenten zoals steekpartijen zien. Volgens Trigion gaat het voornamelijk om voorvallen tussen asielzoekers, maar worden medewerkers ook de dupe van het geweld als zij tussenbeide proberen te komen. Ook werden tussen het bezoek van de inspectie aan het aanmeldcentrum in december en april 160 wapens in beslag genomen. In de zeven maanden daarvoor ging het in totaal om 55 in beslag genomen wapens.
Sinds 2022 mogen asielzoekers niet meer in het gras slapen bij het aanmeldcentrum, wat volgens de inspectie maakt dat het veiligheidsprobleem zich heeft verplaatst naar het COA-terrein zelf.