Meer dan een miljoen gezette prikken tegen het coronavirus staan nog niet in de centrale administratie. De GGD'en vaccineren de mensen en hebben die prikken geregistreerd, maar het is nog niet gelukt om dit ook door te geven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door een technisch probleem is vertraging ontstaan. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zegt dat er hard wordt gewerkt om de file op te lossen en de gegevens alsnog te delen.
Het gaat volgens de GGD om de prikken van 1,1 miljoen mensen die in de afgelopen weken zijn gevaccineerd. Naast de 1,1 miljoen nog niet verwerkte vaccinaties ontbreken in de registratie ook zo'n 700.000 andere prikken. Dit zijn de vaccinaties van mensen die geen toestemming hebben gegeven om de informatie te delen met het RIVM.
De registraties gaan niet verloren, benadrukt de GGD-koepel. Ook heeft de vertraging geen gevolgen voor een groen vinkje in de app CoronaCheck, omdat het bewijs dat iemand is gevaccineerd uit de database van de GGD'en komt.
Mensen die volledig zijn gevaccineerd kunnen dat binnenkort met de app aantonen voor een bezoek aan een binnenlands evenement of een buitenlandse reis. Mensen van wie de prik in het centrale register van het RIVM staat, krijgen automatisch een groen vinkje te zien in de app. Dat geldt dus ook voor mensen die bij de GGD zijn gevaccineerd, maar van wie de registratie nog niet in het centrale register staat, óf die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de informatie met het RIVM.
De mensen die hun prik bij de huisarts, een ziekenhuis of een andere zorginstelling hebben gehad, krijgen ook automatisch een groen vinkje in de app áls hun prik al in het centrale register staat. Als dat nog niet zo is, kan de gevaccineerde zelf aan de zorgverlener vragen om alsnog te regelen dat het vaccinatiebewijs beschikbaar wordt in de app.
"We kunnen niet garanderen dat het voor iedereen meteen goed gaat", zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. "Het kan altijd zijn dat je tweede prik ergens niet geregistreerd staat, of dat een huisarts bijvoorbeeld geen tijd heeft om het voor je te regelen." Ze benadrukt dat er wel voor iedere groep gevaccineerden een oplossing is bedacht. "In principe is de CoronaCheck-app straks bruikbaar voor iedere gevaccineerde."
De app kan vanaf 1 juli gebruikt worden om aan te tonen dat iemand niet besmettelijk is voor reizen binnen de EU. Wanneer het vaccinatiebewijs in de app beschikbaar wordt voor binnenlandse evenementen is nog niet duidelijk. Op advies van het Outbreak Management Team mogen vaccinatiebewijzen pas worden ingezet als er heel weinig besmettingen zijn. Vrijdag beslist het kabinet of het goed genoeg gaat met de besmettingen om nieuwe versoepelingen door te voeren. De woordvoerster van het ministerie verwacht dat dan ook bekend wordt wanneer gevaccineerden met de CoronaCheck-app naar evenementen kunnen.