Bij de waterschappen worden vanaf volgend jaar meer bestuurders gekozen en minder benoemd. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 om het aantal vaste ofwel geborgde zetels te verminderen. Vóór de initiatiefwet stemden 37 senatoren, tegen waren 32.
Het betekent dat de vaste zetels die het bedrijfsleven heeft in de waterschappen verdwijnen. Verder blijven er twee vaste zetels over voor vertegenwoordigers van de landbouw en eenzelfde aantal voor natuurorganisaties. Door de wet wordt het aantal vaste bestuurszetels teruggebracht van zeven tot negen naar vier per waterschap.
"Dit wetsvoorstel is een enorme systeemverandering die een nieuwe stap is in het democratischer maken van de waterschappen. In tijden van klimaatverandering en instorting van de natuur is het belangrijk dat burgers niet op achterstand worden gezet ten opzichte van bedrijven", aldus Laura Bromet (GroenLinks).
Haar collega Tjeerd de Groot (D66) spreekt van "een historische stap richting meer democratisering in de waterschappen". Door de wet kunnen volgend jaar maart bij de waterschapsverkiezingen meer mensen in het bestuur van waterschappen worden gekozen.