Het Centrum Veilige Sport Nederland heeft afgelopen jaar flink meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag ontvangen dan het jaar daarvoor. Het centrum bevestigt woensdag een bericht van de NOS dat het over 2022 ruim 1400 meldingen kreeg, tegenover 873 in 2021.
De meldingen gaan over emotioneel, lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag en zijn voor driekwart afkomstig uit de amateursport. Het andere kwart van de melders is actief in de topsport.
Het centrum verklaart de toename van het aantal meldingen doordat het onderwerp vaker het nieuws haalde. Als voorbeeld noemde een woordvoerder de misstanden bij The Voice of Holland, Ajax en De Wereld Draait Door. "Het is meer een maatschappelijk thema en dat zet mensen aan het denken over wat ze zelf meegemaakt hebben", zegt een woordvoerder.
De stijging van het aantal meldingen wil volgens het centrum niet zeggen dat het aantal gevallen van grensoverschrijdend gedrag ook is toegenomen. 20 procent van de melders wil dat er na de melding onderzoek wordt gedaan. Het centrum doet dat niet zelf: "We kunnen een brug zijn tussen melder en onderzoekers", aldus de woordvoerder.
Sportminister Conny Helder roept sporters die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag op dat te blijven melden, en er ook met anderen over te praten. "Ik moedig ieder van jullie aan om zijn of haar verhaal te vertellen. Aan een vriend, familielid of sportgenoot. Dit zal niet makkelijk zijn. Het is nogal wat, om zoiets persoonlijks te delen. Het vergt moed en durf."
Grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in de sport, benadrukt Helder. "Elke vorm, waar dan ook, vind ik onacceptabel. Iedereen moet met plezier kunnen sporten en bewegen in een veilige omgeving. Nu én in de toekomst."
Voetbalbond KNVB en tennisbond KNLTB vinden het allebei een goede zaak dat er meer gemeld wordt. "Al is elk geval van grensoverschrijdend gedrag er natuurlijk een te veel", volgens een woordvoerder van de tennisbond.
Beide bonden zeggen veel aandacht te hebben voor bewustwording bij amateurclubs in het herkennen van ongewenst gedrag. Bij de KNVB stimuleren ze verenigingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. De tennisbond heeft afgelopen jaar intensief campagne gevoerd om te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar wordt.