Een langere schooldag voor iedereen, extra lestijd na schooltijd voor bepaalde leerlingen of een-op-eenbegeleiding. Het zijn enkele van de methodes die scholen kunnen kiezen om de achterstanden in het basis- en voortgezet onderwijs in te halen. De opties staan op een keuzemenu dat het ministerie van Onderwijs maandag presenteert.
Het kabinet besloot eerder dit jaar 8,5 miljard euro te investeren om de door corona ontstane achterstanden in het onderwijs in te lopen. Daarvan is 6 miljard euro bedoeld voor het primair en voortgezet onderwijs.
Met de menukaart, die in overleg met leraren, onderwijsorganisaties en wetenschappers is opgesteld, wordt die investering nu concreet uitgewerkt. Het is aan scholen om voor het komende jaar een plan van aanpak te maken, waarbij ze maatregelen uit de lijst kunnen kiezen. Per optie staat aangegeven wat het per leerling kost en wat het oplevert. Eerst moet de medezeggenschapsraad het plan goedkeuren en daarna het ministerie van Onderwijs, laat een woordvoerder weten. Het ministerie kijkt nog naar de mogelijkheid voor scholen om opties aan te dragen die niet op de menukaart staan.
Scholen krijgen per leerling minimaal 700 euro. Scholen waar de achterstanden groter zijn, kunnen op een hoger bedrag rekenen. Ze moeten de besteding van het geld verantwoorden in de plannen die ze indienen en in hun jaarverslag.
De menukaart staat online, op www.nponderwijs.nl, en wordt de komende tijd verder uitgewerkt.