Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

30 nov 2022, 14:40 Landelijk
mercatorplein amsterdam rond duel marokko veiligheidsrisicogebied
ANP

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Daartoe is besloten omdat deze wedstrijd wordt gezien als risicowedstrijd, op basis van informatie die is verkregen na de rellen van zondag die volgden op het duel Marokko-België.

Burgemeester Femke Halsema heeft dat woensdag gezegd tijdens een gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen vanuit de oppositie.

Na de wedstrijd van zondag, die Marokko won, gingen in Amsterdam-West zo'n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op, onder meer op het Mercatorplein. Het feest sloeg echter al snel om in rellen. Zo werd zwaar vuurwerk afgestoken, moesten verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt het ontgelden en ontstonden meerdere brandjes. Een deelauto werd in brand gestoken.

Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, waarschuwt Halsema. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied "betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium". Maar de burgemeester benadrukte ook: "Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK."

Op vragen waarom het duel niet als risicowedstrijd was aangemerkt, antwoordde Halsema dat er "in Amsterdam, noch in Rotterdam noch in Den Haag er enige informatie was van tevoren dat hier risico's zouden zijn". Inschatten of een voetbalwedstrijd risico's met zich meebrengt kan nou eenmaal niet alleen maar gebeuren "op basis van nationaliteit van teams of van landen", aldus de burgemeester.

Halsema kreeg ook de vraag waarom de mobiele eenheid zondag pas na 19.00 uur op het Mercatorplein arriveerde om een eind aan de onlusten te maken. Dat kwam volgens haar doordat de sfeer pas aan het eind van de middag omsloeg. De drie secties van de ME die daarop vanaf 17.30 uur gefaseerd werden opgeroepen, hadden een aanrijtijd van anderhalf uur, wat volgens haar gebruikelijk is. Ze wees erop dat Amsterdam geen permanent parate eenheden ME meer heeft, in tegenstelling tot Rotterdam en Den Haag.

De burgemeester liet nog weten zich te hebben geërgerd aan uitlatingen hierover van Annabel Nanninga van JA21. "Ik heb gelezen dat u het gedrag van de politie gekwalificeerd hebt als naïef. En over ME'ers hebt u gezegd dat ze met hun sloffen aan zaten te netflixen. Daar heb ik aanstoot aan genomen."