De middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open. Dat heeft het demissionaire kabinet zaterdagmiddag besloten na een extra overleg met deskundigen zaterdag op het Catshuis.
Wel moeten de leerlingen en leraren op advies van het OMT twee keer per week een zelftest thuis doen. Eind volgende week moeten alle scholen voldoende zelftesten hebben ontvangen.
Verder blijven de gewone basisregels op de onderwijsinstellingen gelden, aldus het ministerie. Leerlingen moeten veelvuldig hun handen wassen, afstand houden tot hun docenten en mondkapjes dragen in de gang.
Op school leren de kinderen het beste, aldus demissionair onderwijsminister Arie Slob. "Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn."
De meeste middelbare scholieren krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. Leerlingen kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school nadat de scholen medio december waren dichtgegaan.
Onderwijsinstellingen die volgende week nog niet direct open kunnen en nog enige tijd nodig hebben om dat voor te bereiden, krijgen daar een week de tijd voor. Op 7 juni moeten alle scholen dan weer helemaal open zijn, aldus Slob.
Volgens vakbond CNV Onderwijs wil trouwens de helft van het onderwijspersoneel nog geen volledige heropening van de middelbare scholen. Een kwart van de ondervraagde docenten voelt zich dan niet veilig, kwam uit de enquête onder 1380 leden naar voren.
Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder bijna 700 basisschoolleiders bleek dat personeel van basisscholen maar matig gebruik maakt van coronazelftesten. Op 40 procent van de basisscholen maakt niet al het personeel gebruik van deze testen.