Veel middelbare scholen hebben nog geen besluit genomen over hoe zij vanaf volgende week weer deels open gaan. Vooral het garanderen van 1,5 meter onderlinge afstand veroorzaakt hoofdbrekens. Zo tobben schoolbesturen over het huren van externe ruimtes en over de invulling van het lessenrooster nu ze minimaal een dag per week fysiek onderwijs mogen gaan geven.
Dat verbaast de VO-raad niet. "Het grootste dilemma is hoe om te gaan met de onderlinge afstand en hoeveel leerlingen er terecht kunnen", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. "Daar moeten scholen nog wel even op kauwen."
Met het huren van zalen van sportverenigingen en culturele instellingen mogen scholen meer ruimte creëren voor onderwijs; gemeenten kunnen mogelijkheden bieden. Het Titus Brandsmalyceum uit Oss kreeg de zalen van een theater en cultuurpodium aangeboden. De schoolleiding neemt het voorstel serieus in overweging, maar is nog in overleg over de manier waarop het de extra ruimte eventueel gaat gebruiken.
"Hanteren we een roulatiesysteem, zetten we daar permanent bepaalde klassen in of juist de hele afdeling wiskunde?", uit Ine Smits-Verbakel van het lyceum de overwegingen. De zalen van het theater en podium liggen op loopafstand van de school. "De vraag is: laten we leerlingen of docenten pendelen tussen school en theater?"
Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen in koppels te laten optrekken. Die hoeven dan geen afstand te houden, zodat er meer scholieren in een klas terecht kunnen. Niet alle onderwijsinstellingen zijn enthousiast over die maatregel. "Onze docenten zitten niet te wachten op extra volle klassen", zegt directrice Anita O'Connor van VO Veghel. Haar bestuur is verantwoordelijk voor twee scholen in de Brabantse plaats. "Koppels kun je alleen maken bij een klassenformatie die hetzelfde blijft. In de bovenbouw heeft iedereen heel wisselende roosters."
Sowieso is het maken van lesroosters een grote uitdaging, geven schoolbesturen aan. Examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie konden de afgelopen maanden al fysiek terecht op school. Daar komen nu dus nog meer leerlingen bovenop. "Het is een enorm geregel", zegt directeur Peter-Paul Lenssen van het Bernardinuscollege uit Heerlen. "We krijgen het op dit moment rond zonder het inhuren van externe ruimte. Maar het kost veel energie en flexibiliteit van alle medewerkers op school."
Scholen in de regio's noord- en midden-Nederland hebben tot en met 28 februari voorjaarsvakantie en waren daardoor niet bereikbaar.