Migranten keren zich tegen 'redders' op Nederlands schip

05 okt 2023, 14:33 Landelijk
migranten keren zich tegen redders op nederlands schip
ANP

Migranten die voor de kust van Marokko zijn opgepikt door een Nederlands schip van rederij Vroon uit Breda hebben zich eerder deze week tegen de bemanning van dat schip gekeerd. Een aantal van hen is uiteindelijk op het Canarische Eiland Fuerteventura aangehouden door de lokale politie. Dat meldt Vroon Offshore Services donderdag naar aanleiding van berichtgeving in meerdere media. Volgens Spaanse media zijn negen migranten gearresteerd die worden verdacht van piraterij.

Het bedrijf meldt dat het zogenoemde offshore support schip de VOS Pace in de nacht van maandag op dinsdag voor de kust van Marokko gehoor gaf aan een noodoproep van migranten. De bemanning redde 79 migranten, van twee bootjes.

Het schip wilde de mensen, op aangeven van de autoriteiten in het gebied, naar de Marokkaanse haven Tan Tan te brengen maar een aantal migranten wilde dit niet en keerde zich tegen de bemanning. Volgens Spaanse media kwam een aantal in opstand en bedreigde de bemanning onder meer met messen. Vanwege de dreigende situatie is besloten naar de nabijgelegen haven van Puerto del Rosario op het Canarische Eiland Fuerteventura te varen, aldus Vroon. De bemanning heeft ondersteuning gekregen en maakt het onder de gegeven omstandigheden goed.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) legt op de website uit dat reders en bemanning de wettelijke plicht hebben mensen in nood op zee te helpen. De afspraken voor dit maritieme Search and Rescue (SAR) zijn vastgelegd in het zogenoemde SAR-Verdrag. Volgens de KVNR hebben niet alle schepen goede voorzieningen voor het redden van groepen. Ook brengen dit soort SAR-opdrachten veel spanning voor bemanning.

"Varen naar de aangewezen coördinaten zonder te weten welke situatie en hoeveel mensen ze zullen aantreffen, zoeken naar het bootje of misschien personen in het water, volwassenen, kinderen, dood of levend. Personen kunnen zwanger, ziek en besmettelijk zijn, angstig, agressief, of terroristische motieven hebben", stelt de KVNR. "Daarnaast bestaat het risico dat de bootmigranten niet tevreden zijn over de gang van zaken en dat kan een onveilige situatie aan boord creëren, ook voor de bemanning. Daarom is het van het grootste belang dat de relatief kleine bemanning van een schip de verantwoordelijkheid voor een groep migranten zo snel mogelijk kan overdragen aan professionele instanties in een veilige haven."